De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor ‘cerebro vasculair accident’. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Bij dit ongeluk raakt het hersenweefsel beschadigd. Elk jaar krijgen ongeveer 30.000 Nederlanders een beroerte. Bij 80% van de mensen gaat het om de afsluiting van een bloedvat (herseninfarct) en bij 20% om een bloeding (hersenbloeding). Hierdoor ontstaat schade in de hersenen. De klachten die ontstaan zijn afhankelijk van de plaats en de grote van de beroerte.

Wanneer u een beroerte heeft gehad kan fysiotherapie een positieve bijdrage leveren aan het herstel. Fysiotherapie na een beroerte gaat in op het herstel van de spierfuncties en het terugkrijgen van vertrouwen om zelfstandig te bewegen en functioneren.

Fysiotherapie na een beroerte

CVA Netwerk Alkmaar

Na een beroerte moeten de meeste mensen revalideren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysiotherapie heel erg effectief is voor het lichamelijke herstel na een beroerte. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut is aangesloten bij het CVA Netwerk Alkmaar. In dit netwerk werken verschillende disciplines nauw samen om optimale zorg te bieden. Onze fysiotherapeut heeft gerichte scholingen gevolgd en veel specifieke kennis en ervaring, waardoor u de hoogst mogelijke kwalitatieve zorg mag verwachten tijdens de revalidatie na uw beroerte.

Revalidatie na een beroerte

De behandeling vraagt zorg op maat. Centraal staat de specifieke hulpvraag van de patiënt. Elke beroerte geeft weer andere lichamelijke problemen, stoornissen in het denken en/of veranderingen in emoties of gedrag.

Het grootste deel van de behandeling zal bestaan uit intensieve oefentherapie (looppatroon, uithoudingsvermogen, (zit)balans, kracht, coördinatie of transfers etc). Er zijn oefeningen die u samen met uw therapeut doet en oefeningen die u zelf kunt doen. De fysiotherapeutische behandeling is er op gericht dat het gewone leven weer zoveel mogelijk opgepakt kan worden.

Fysiotherapie na een beroerte bij FysioXpert

Onze gespecialiseerde CVA fysiotherapeute is Matthea Brouwer. U kunt contact opnemen met de praktijk voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Voor deze indicatie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist om u door ons te laten behandelen.

Neem contact op