Lymfoedeem is een aandoening waarbij zich een abnormale hoeveel vocht en eiwitten ophoopt in een lichaamsdeel. Er is een verstoorde balans tussen de toevoer en aanvoer van dit vocht.

Pijn, vermoeid, tintelingen, een zwaar gevoel, zwelling en bewegingsproblemen zijn veelvoorkomende klachten als gevolg van lymfoedeem. Oedeemtherapie bestrijdt en vermindert de vochtophopingen om de lichaamsfuncties te verbeteren.

Ontstaan van lymfoedeem

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 2/3e deel uit vocht. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe (weefselvocht) doorheen stroomt. Het lymfestelsel zorgt voor een voedende en zuiverende werking. Daarnaast speelt het lymfestelsel een grote rol bij drainage in het lichaam. Dit is een natuurlijke functie van het lichaam die flink verstoord kan raken door bijvoorbeeld een ongeval, chemotherapie, bestraling of een operatie met lymfoedeem tot gevolg. Lymfoedeem kan ook ontstaan door een afwijking in het lymfesysteem zelf, die al bij de geboorte aanwezig is waardoor er minder vocht vervoerd kan worden.

Klachten

Lymfoedeem begint vaak met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Lymfoedeem is niet alleen vervelend, maar kan ook ontstekingen en gewrichtsklachten tot gevolg hebben. Tevens kunnen bepaalde bewegingen moeilijk worden.

De behandeling

Onze therapeute kan deze klachten doen afnemen met specialistische therapieën als compressie- (zwachtelen) en oefentherapie, manuele lymfdrainage, lymftaping en littekenbehandeling. Bij manuele lymfedrainage stimuleert onze therapeute het fijne netwerk van de lymfevaten. Dit netwerk  van vaten ligt direct onder de huid. Door middel van gerichte bewegingen kan de fysiotherapeute heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Hierdoor wordt de vochtopname door de lymfvaten gestimuleerd waardoor de afvoer van weefselvocht wordt verhoogd.

Oedeemtherapie bij FysioXpert

Heeft u oedeemklachten? Onze gespecialiseerde oedeemfysiotherapeute Edith Corts helpt u graag. Neem contact op met onze praktijk voor een afspraak. Voor deze indicatie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist om u door ons te laten behandelen. Voor vragen en informatie kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Neem contact op