Een gescheurde voorste kruisband komt regelmatig voor, meestal ontstaat dit letsel tijdens een sportactiviteit. De kruisband kan beschadigen of geheel afscheuren als gevolg van een trauma. Wat de oorzaak ook is, een afgescheurde kruisband heeft veel impact op uw dagelijks leven en sportactiviteiten. Indien de voorste kruisband is afgescheurd is de keuze: opereren of conservatief revalideren bij een fysiotherapeut. In beide gevallen bent u een ruime periode bezig met kracht en coördinatietraining.

Indien u nu wel of niet geopereerd wordt, bij FysioXpert kunt u terecht voor de revalidatie door een van onze kniespecialisten.

Voorste kruisband revalidatie

Belangrijkste functie is stabiliteit van de knie

Een gescheurde voorste kruisband betekent dat de voorste kruisband in de knie is afgescheurd. Deze band zorgt ervoor dat uw scheenbeen ten opzichte van uw bovenbeen niet naar voren kan schuiven. De voorste kruisband zorgt er daarnaast voor dat uw knie niet te ver kan draaien. Het is één van de vier stabiliserende banden van de knie. Indien deze band afgescheurd is, ontstaat er instabiliteit in de knie, wat betekent dat de knie niet stabiel meer aanvoelt. In specifieke (sport)situaties kan het dan voorkomen dat u ‘door uw knie zakt’. Het afscheuren van de voorste kruisband gebeurt tussen de 12.000 en 16.000 keer per jaar in Nederland, ongeveer 50% hiervan wordt geopereerd.

Fysiotherapie bij een conservatief beleid na een voorste kruisband ruptuur

Nadat de diagnose van een voorste kruisband ruptuur is vastgesteld door de orthopeed, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut voor een intensief revalidatietraject. Dit traject bestaat uit het trainen van spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen van het gehele been. In dit traject zit een geleidelijke opbouw van rustige bewegingen naar tenslotte sprong en sprintactiviteiten. Een groot deel van de mensen met een voorste kruisband ruptuur kan door middel van deze training een operatie vermijden (met name bij non-contact sporten is dit mogelijk) en zijn of haar knie door training weer stabiel krijgen.

Voorste kruisband

Fysiotherapie na een voorste kruisband reconstructie (operatie)

Indien het conservatieve traject niet voldoende resultaat geeft of indien u gezien uw sportieve wensen in overleg met de behandelend orthopedisch chirurg besluit toch geopereerd te worden, kunt u een nieuwe voorste kruisband krijgen. In dit geval wordt er een lichaamseigen pees gebruikt waarvan de nieuwe kruisband wordt gemaakt. Na deze operatie komt u vanaf week een bij de fysiotherapeut en zal 9 – 12 maanden duren. De therapie zal in eerste instantie bestaan uit het goed leren lopen en uit het herstel van de beweeglijkheid van de knie. Na verloop van tijd zal de aandacht steeds meer verlegd worden naar het trainen van spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen, uiteindelijk tot sportniveau aan toe.

Staat een operatie op de planning? Of is er besloten (nog) niet te opereren? FysioXpert kan u helpen met het revalidatieproces en u van alle informatie voorzien.

Netwerk Orthopedie

Wij zijn aangesloten bij het Netwerk Orthopedie van het NWZ ziekenhuis in Alkmaar en Den Helder. Hierin werken we nauw samen met de orthopedisch chirurgen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Het netwerk heeft als doelstelling de behandeling van de totale heupprothese, totale knieprothese en voorste kruisbandreconstructie te optimaliseren.

FysioXpert in Heiloo

In onze praktijk zijn Roy en Joep de kniespecialisten. Beide hebben ze diverse cursussen gevolgd op het gebied van voorste kruisband revalidatie, onder andere bij Nicky van Melick. Nicky van Melick is gepromoveerd op de revalidatie van voorste kruisbandletsel en ze is auteur van de Nederlandse fysiotherapeutische richtlijn voor revalidatie na een voorste kruisband reconstructie. In onze praktijk revalideren wij uiteraard de voorste kruisband letsels volgens deze richtlijn.

Neem contact op